2012. november 1., csütörtök

Halloween és Halottak napja by Marien

"Halloween  az egyik legrégibb ünnep, melynek évszázados történetisége kevéssé ismert. Évszázadokkal ezelőtt a mai Nagy-Britannia és észak-Franciaország területén éltek a kelták.
A kelták a természetet magasztalták, és sok istent imádtak, de a napisten volt a legfontosabb, aki a munkát és pihenést jelképezte, tette gyönyörűvé a földet és növesztette a termést. *(s máris ott vagyunk a wicca eredetnél :)...a legősibb, legigazabb vallásnál :) )* A kelta újévet november 1-jén ünnepelték egy nagy fesztivállal, mely a nap-szezon végét, a sötétség és hideg kezdetét jelezte. A kelta hagyomány szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába került ilyenkor. Az újév előestéjén, október 31-én, a hiedelem úgy tartotta, Samhain összehívta a halottakat. A halottak különböző formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel, főként macskáét. *(Akinek van macskája, könnyen megfigyelheti - lakásba beeresztve vagy ott tartva, a macska oda fekszik, ahol a földben vízerek kereszteződnek - az emberi szervezet számára ez kellemetlen, neki viszont jó -  ha valakinek ilyen helyen áll az ágya, az rossz alváshoz, kialvatlansághoz vezet, s daganatos betegségek is előfordulhatnak. A kutya éppen az ellenkezője, ahova a lakásban a kutya lefekszik, oda nyugodtan tolhatjuk az ágyunkat - ember és kutya barátsága nem véletlen, sok tekintetben. :) )
Október 31-én, miután a termést betakarították és a hosszú, hideg télre elraktározták, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény és állat áldozatokat mutattak be, és tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Amikor eljött a reggel, a papok minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak. Ezek a tüzek tartják melegen az otthonokat, és űzik ki a gonosz szellemeket.
835-ben a római katolikus egyház november 1-jét mindenszentek ünnepének nevezte ki. Később az egyház november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánította. *bizony, ez a fránya katolikus egyház, mely mindig minden tekintetben nagy hatalomra tört, felismerte hogy jobb ha átvesz bizonyos hagyományokat, (ezt is) s óvatos-alattomban igyekszik a népet téríteni saját formájára, mintha mindig is köze lett volna eme dolgokhoz - s az ember felejt, az eredetről csak az egyház jut eszébe, a mise, s hogy hányja a kereszteket, az Üdvözlégyeket, s az igazi eredet már csak misztikum, mely elvétve felszínre tör.) *Tűzgyújtással, felvonulással ünnepelték, az emberek beöltöztek szenteknek, angyaloknak és ördögöknek. A kereszténység terjedése azonban nem feledtette a régi hagyományokat sem, folytatták a Samhain és Pomona napok ünneplését is, így az évek során mindezen szokások összevegyültek. November 1. a mindenszentek, november 2-a pedig a halottak napja. Ezek a napok a halottakra való emlékezés ünnepei nálunk. Az ünnep előestéjén a szentbeszéd közben megkondulnak a harangok, a hozzátartozók a kegyelet virágait tűzik az elhunytak sírjára. Mindenszentek napján a holtak lelki üdvéért gyertyát gyújtanak a sírokon. A néphagyományban mindkét napot számos hiedelem övezi. A néphit szerint ilyenkor hazalátogatnak a halottak, ezért régen a számukra is megterítettek. Kenyeret, sót, vizet tettek az asztalra. Sokfelé úgy tartották, hogy a mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a holtak miséznek a templomban, és amíg a harang szól, hazalátogatnak szétnézni. Ezért minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy az elhunytak eligazodjanak a házban. *(ebből a lényeg, a só és a víz, gyertyák, néhány füstölő - mely amúgy minden valamirevaló wicca 'oltárán' megtalálható, nem csak 'ünnepnapokon' - ó és a szellemek....azok léteznek, csak szólok :) *
A töklámpás eredete egy nagyon régi ír mondából származik, amiben Lámpás Jacknek egy részeges, ám csalafinta naplopónak sikerült rászednie az ördögöt. A bohókás szeszkazán, Jack, templomnak még a közelébe sem ment, jólesett ehelyett a meleg kocsmában duhajkodni, és részeg cimborákkal mulatozni.
Sajnálatos módon a tivornyák végén maga az ördög is megjelent, és folyton zaklatta a derék polgárt, akit szemmel láthatóan zavart az állandó kísértés, és a boroskancsón kívül nem kívánt magának társaságot. A nemkívánatos személy ellen csupán egyetlen védekezési lehetősége adódott, el kellett venni a kedvét a további kísérgetéstől. Jack egy hatalmas fához vezette a pokol királyát, és rávette, mérkőzzön meg vele fára mászás tekintetében. A sátán természetesen elfogadta a kihívást, nem gondolta volna, hogy egy ilyen csekély versenyszámban képes alulmaradni: Jack megvárta, míg az ördög jó magasan felkúszik a fa tetejére, majd egy keresztet vésett a törzsbe, hogy ellenfelét megakadályozza a lejutásban.
„Bosszúból” a patás famászó bajnok Jacket, halála után nem eresztette be a jól megérdemelt Pokolba, ráadásul a Menny kapui sem nyíltak meg a haszontalan életű lélek előtt. Az örök száműzetésre ítélt Jack egy fáklyát vihetett csak magával – amelyet, a fény hatékony megőrzése miatt egy tökben helyezett el – és így járta, s járja azóta is az éjszaka sötétjét. A babonás emberek, hogy elűzzék Jacket, egy lámpást raknak a házuk elé vagy az ablakukba."
*S azután eljön a karácsony, mely ismét az ősi pogány ünneplésből nevezetesült 'Karácsony'-nyá, csak itt már a fény születését ünneplik - míg előzőekben a sötétség beköszöntéséről van szó - december ezen szakaszától ugyanis (napforduló) mindig egy kicsivel tovább lesz világos , minden új életre ébred a természetben, egy új kezdet (csak az ember nem akar együtt forogni a Földdel) :)*
" A karácsonyi ünnep szellemiségéhez, és jellegéhez hasonló ünnepek már korábban is léteztek, például a pogányok téli napfordulós ünnepe, a Szaturnália ünnepségek. Az ókori Rómában december 17-25 között tartották a földművelés istenének, Szaturnusznak ezt a nagy ünnepét. Ekkor nagy táncos vigadalmakat tartottak birodalom szerte. A fény diadalát ünnepelték a halál és a sötétség felett. A régi pogány ünnep vigasságokkal volt tele, mivel a téli napforduló a régi földművesek körében az újjászületést, a reményt táplálta. A földművesek számára fontos volt a meleg eljövetele, mivel a létük múlott rajta. A meleg időszak a bőség időszaka volt, míg a hideg időszak a sötétség és a nélkülözés időszaka, ilyenkor az isteneket igyekeztek jókedvre deríteni. A szolgák megajándékozása is elterjedt volt. A házakat örökzöld borostyánokkal díszítették." *(Mindenkinek - hite szerinti szerencsét!) * :)


Forrás:
http://szellem-a-palackban.blogspot.hu/2012/10/az-unnep-eredete-halloween.html


 

További ide kapcsolódó érdekességek:

http://hullo-eso.blogspot.hu/2012/10/samhain-megfelelesei.html


http://hullo-eso.blogspot.hu/2012/10/pomona.html
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése